Biscotti(1), kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Biscotti - sucharki - ciasteczka podwójnie wypiekane
Napisał Mudzia
Składniki:
• 1/2 szklanki masła
• 3/4 szklanki cukru
• 3 jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżka likieru amaretto
• 1 szklanka posiekanych migdałów
• 3 szklanki mąki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Sposób wykonania:
Zmiksować masło i cukier. Dodać jajka, wanilię, Amaretto i ponownie zmiksować. Dodać mąkę proszek do pieczenia i sól. Miksować na małych obrotach. Dodać migdały (posiekane, najlepsze są bez skórki ale nie płatki migdałów ). Ciasto podzielić na 2 części. Zrolować na posypanej lekko mąką powierzchni tak aby wyszły 20-kilku centymetrowe wałki (wałeczki nie muszą być okrągłe można je lekko przypłaszczyć z wierzchu). Umieścić je na blaszce w odległości przynajmniej 6 cm od siebie (urosną). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Piec przez 20 -25 minut aż będą złote.
Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blachy. Odczekać około 15 minut aby ciasto przestygło. Pociąć na kawałki o szerokości 1-1i1/2 cm. Ułożyć ponownie na blaszce i piec około 8-12 minut aż będą delikatnie zabrązowione. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć do pojemników nie przepuszczających powietrze. Można je jeszcze delikatnie po wierzchu posypać cukrem pudrem. Jeść z kawą albo maczając w niej.
* ciasto jest lepiące nie dodawać więcej mąki
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
-
Pokrewne
- Index
- Bigosik po chińsku, Kuchnia Chińska (przepisy)
- Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy
- Biszkopt z agrestem i masą kokosową, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
- Beszamel w naleśniku z pieczarkami, Kuchnia francuska
- Bezowy tort hiszpaDski, kuchnia
- Bigos z grzybkiem, Kuchnia
- Białkowiec z makiem, Dobra Kuchnia
- Bigos domowy(1), Kuchnia
- Biourlop, Kuchnia
- Biszkopt, Kuchnia
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- loviesia2000.opx.pl