Białkowiec z makiem, Dobra Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Białkowiec z makiem

 

 

 

 

Składniki:

1 szklanka białek (6-7 białek),

1 szklanka cukru,

1 szklanka maku (suchego, niemielonego),

1 szklanka mąki,

½ kostki margaryny ok. 12 -15 dkg,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

zapach cytrynowy lub pomarańczowy,

rodzynki i skórka pomarańczowa.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

Margarynę rozpuścić i odstawić aby przestygła.

Mąkę, mak i proszek do pieczenia wymieszać.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i mak na przemian z zimną rozpuszczoną margaryną i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Na końcu dodać zapach i bakalie
i lekko wymieszać.

Ciasto wlać na wysmarowaną i posypaną tartą bułką foremkę. Piec ok. 50 minut.

Ciasto można od góry przykryć folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekło

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •