Białkowiec z makiem, Dobra Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Białkowiec z makiem
Składniki:
1 szklanka białek (6-7 białek),
1 szklanka cukru,
1 szklanka maku (suchego, niemielonego),
1 szklanka mąki,
½ kostki margaryny ok. 12 -15 dkg,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
zapach cytrynowy lub pomarańczowy,
rodzynki i skórka pomarańczowa.
Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuścić i odstawić aby przestygła.
Mąkę, mak i proszek do pieczenia wymieszać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i mak na przemian z zimną rozpuszczoną margaryną i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Na końcu dodać zapach i bakalie
i lekko wymieszać.
Ciasto wlać na wysmarowaną i posypaną tartą bułką foremkę. Piec ok. 50 minut.
Ciasto można od góry przykryć folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekło
[ Pobierz całość w formacie PDF ]-
Pokrewne
- Index
- Bigosik po chińsku, Kuchnia Chińska (przepisy)
- Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy
- Biszkopt z agrestem i masą kokosową, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
- Beszamel w naleśniku z pieczarkami, Kuchnia francuska
- Bezowy tort hiszpaDski, kuchnia
- Bigos z grzybkiem, Kuchnia
- Bigos domowy(1), Kuchnia
- Biscotti(1), kuchnia
- Biourlop, Kuchnia
- Biszkopt, Kuchnia
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- loviesia2000.opx.pl