Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]



Składniki:
1 szklanka mąki pszennej 
1 łyżka mąki kukurydzianej 
pół łyżeczki pasty curry, czerwonej lub zielonej 
1 ząbek czosnku 
2 jajka 
3-4 łyżki wody 
1 łyżeczka sody 
pół łyżeczki mielonej kolendry 
5 dużych cebul 
1 puszka pomidorów 
pół łyżeczki kurkumy 
1 mała papryczka chili 
olej do smażenia 
sól, cukier 
wykałaczki lub patyczki koktajlowe 

Sposób przygotowania:
1. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Razem z sokiem wlej do garnuszka. Posiekaj chili, dodaj do pomidorów, przypraw solą i cukrem, zagotuj. Zamiast tego sosu możesz użyć gotowego chutneya. 
2. Mąkę zmieszaj z sodą i przyprawami, dodaj sól, jajka i wodę, ubij na gęste, gładkie ciasto. Cebule pokrój w cieniutkie półplasterki, czosnek w cieniutkie plasterki, dodaj do ciasta i wymieszaj dokładnie-powstanie gęsta masa. 
3. Rozgrzej grubą warstwę oleju do smażenia. Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta cebulowego, zdejmuj drugą łyżką wprost do oleju, smaż do zezłocenia. W każdy racuszek lub tylko w kilka możesz wbić wykałaczkę lub patyczek. 
4. Podawaj z sosem przelanym do miseczki, ustawionej na środku półmiska z bhajis. Jedz zanurzając bhaji w sosie. Zapałasz na nowo miłością do cebuli. 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •