Bigosik z młodej kapusty, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Należy pamiętać, że:
Młoda kapusta ma to do siebie, że jej objętość podczas gotowania poważnie się zmniejsza. Jeśli surowej, poszatkowanej mamy cały garnek, to po ugotowaniu będzie tego o połowę mniej. W związku z tym na bigosik potrzebujemy:
3 główki kapusty / na 3 osobową rodzinę, która uwielbia bigosik/
około 25dkg boczku wędzonego
2 kwaskawe jabłka
1 marchewka /duża/
duży pęczek świeżego koperku
2-3 łyżki oleju
przyprawy: wegeta, kminek /sporo/, sok z cytryny, cukier, pieprz ziołowy i czarny.
Jak zrobić bigosik?
Szatkujemy kapustę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej – przesypujemy to wegetą / pod wpływem soli kapusta się trochę „skurczy”./
Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Przykrywamy i „dusimy”, aż kapusty „ubędzie”.
Na patelni zesmażamy skwareczki z boczku. Dodajemy razem z olejem do kapusty.
„Dusimy” kapustę jeszcze chwilę i dodajemy obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka.
Kiedy jabłka zmiękną, przyprawiamy wg uznania – bigosik powinien być słodko-kwaśny.
Świeży koperek dodajemy na samym końcu.
Ponieważ kapusta jest młoda, czas gotowania bigosiku około 45 min, no do godziny.
Naprawdę pycha!
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
-
Pokrewne
- Index
- Bimber z żyta(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bimber - Nalewka z pigwy(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy
- Biszkopt z agrestem i masą kokosową, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
- Biszkopt przekładany z kremem i dżemem, Przepisy kulinarne
- Bigos ewy wachowicz, Przepisy kulinarne
- Biała kiełbasa smażona, przepisy różne
- Bimber 2, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę
- Biała kiełbasa w piwie(1), Przepisy różne
- Beszamel w naleśniku z pieczarkami, przepisy
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- swittle.opx.pl