Biszkopt przekładany z kremem i dżemem, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Biszkopt przekładany z kremem i dżemem
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
½ szklanki cukru
20 dag masła
aromat śmietankowy
Ponadto:
dżem z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
8 łyżek kokosu
8 łyżek płatków owsianych
około 5 łyżek masła
2 łyżki cukru pudru
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
W ¾ szklanki mleka rozpuścić budyń śmietankowy i cukier. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem i cukrem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń, a na koniec aromat śmietankowy.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie dżem z czarnej porzeczki, drugą część biszkoptu i pozostałą część kremu.
Do rondelka przełożyć kokos, płatki owsiane, masło, cukier puder, i zrumienić na złoty kolor. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Pulchna szarlotka
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
-
Pokrewne
- Index
- Bimber z żyta(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bigosik po chińsku, Kuchnia Chińska (przepisy)
- Bimber - Nalewka z pigwy(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Biszkopt idealny, TORTY & Torty angielskie
- Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy
- Biała kiełbasa smażona, przepisy różne
- Bimber 2, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę
- Biała kiełbasa w piwie(1), Przepisy różne
- Beszamel w naleśniku z pieczarkami, przepisy
- Bigosik z młodej kapusty, Przepisy
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- nasza-bajka.htw.pl