Biszkopt przekładany z kremem i dżemem, Przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Biszkopt przekładany z kremem i dżemem

Krem budyniowy:

2 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

½ szklanki cukru

20 dag masła

aromat śmietankowy

Ponadto:

dżem z czarnej porzeczki

Do dekoracji:

8 łyżek kokosu

8 łyżek płatków owsianych

około 5 łyżek masła

2 łyżki cukru pudru

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

W ¾ szklanki mleka rozpuścić budyń śmietankowy i cukier. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem i cukrem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń, a na koniec aromat śmietankowy.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie dżem z czarnej porzeczki, drugą część biszkoptu i pozostałą część kremu.

Do rondelka przełożyć kokos, płatki owsiane, masło, cukier puder, i zrumienić na złoty kolor. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.

Pulchna szarlotka

 

Składniki:

 

Ciasto:
5 jajek

1 szklanka cukru

1 ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag margaryny

 

Nadzienie:
1 kg jabłek

1 kisiel cytrynowy

3 łyżki cukru

 

Do dekoracji:

cukier puder

 

 

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •