Biszkopt z masą makową,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sk�adnikiBiszkopt:6 jaj2 i 1/2 szklanki m�ki1 i 1/2 szklanki cukru1 �y�eczka proszku do pieczeniaMasa makowa:2 szklanki maku1/2 litra mleka1 szklanka cukru1 kostka mas�a4 jajazapach migda�owybakalie: rodzynki, orzechy, migda�y,Spos�b przyrz�dzeniaBiszkoptJajka ubijamy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia i m�k�, wszystko miksujemy. Biszkopt piecze si� 40 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.Zimny dzielimy na trzy kr��ki.Masa makowa:Mak gotujemy w mleku oko�o 20 minut. Odcedzany i ostudzony mak mielimy w maszynce do mi�sa, mieszamy z cukrem i jeszcze raz mielimy. Mas�o rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak z cukrem, zapach migda�owy i bakalie (orzechy i migda�y drobno pokrojone), do ciep�ej masy wbijamy jajka i szybko mieszamy, �eby si� nie �ci�y.Ciep�� mas� dzielimy na dwie porcje i przek�adamy biszkopt.Prze�o�ony biszkopt owijamy foli� i �ciereczk�, aby zaparowa�. Zostawiamy do nast�pnego dnia, aby masa makowa si� �cisn�a.Biszkopt z mas� makow� nie wymaga ch�odnego miejsca i mo�na go zrobi� nawet dwa, trzy dni wcze�niej. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •