Biszkopt z makiem, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Biszkopt z makiem
Składniki na ciasto:
• 4 jaja
• szklanka cukru
• 4 łyżki oliwy
• szklanka mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
• 1,5 szklanki maku
• 3 jaja
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• ¾ szklanki cukru
• 25 dag margaryny
• zapach migdałowy
Przygotowanie:
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wlej do tortownicy i piecz około 30 minut.
Mak zalej wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej, dwukrotnie zmiel w maszynce i połącz z jajami, mąką oraz zapachem.
Teraz zagotuj margarynę i nie zdejmując jej z ognia, stopniowo dodawaj mak. Gęstniejącą gorącą masą przełóż przekrojone ciasto (najlepiej jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).
Wierzch ciasta polej polewą kakaową i udekoruj bakaliami.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]-
Pokrewne
- Index
- Biszkopt idealny, TORTY & Torty angielskie
- Biszkopt z agrestem i masą kokosową, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
- Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami(1), ♥♥♥ CIASTA ♥♥♥
- Biszkoptowy przekładaniec z polewą toffi, Ciasta
- Biszkopt z kremem i kokosem, Przepisy
- Biszkoptowe jajeczka czekoladowe, Wielkanoc
- Biszkopt z wiśniową galaretką, przepisy
- Biszkopt z masą makową,
- Biszkopt z masą kokosową,
- Biszkopt z ryżem, przepisy
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- loviesia2000.opx.pl