Biszkopt z masą kokosową,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]



Biszkopt z masą kokosową

 

składniki (na blaszkę ok. 23x39cm) :

na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

masa kokosowa: 
- 40 dkg wiórków kokosowych
- 0,6 l mleka
- 20 dkg masła
- pół szklanki cukru
- esencja waniliowa lub cukier waniliowy

do nasączenia: 
-kubek mocnej, lekko osłodzonej, rozpuszczalnej kawy z kieliszkiem wódki lub spirytusu 
 
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce połowę cukru. Pozostałą część cukru wsypać do żółtek i utrzeć mikserem na puch. Odłożyć mikser i łyżką, porcjami, delikatnie wmieszać ubite żółtka do piany z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem o pieczenia i kakao. Dodawać po łyżce do jajek, mieszając wolno, by piana nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 - 40 minut. Patyczek od szaszłyków wsadzony do ciasta powinien być suchy, wtedy ciasto jest upieczone.

Zagotować mleko z cukrem. Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając ok. 15 minut. Odstawić z ognia. Do gorącej masy dodać masło, dobrze wymieszać, wszystko lekko przestudzić.

Składniki polewy włożyć do rondelka i ustawić na małym ogniu mieszając aż się rozpuszczą i połącza w jednolita masę.

Zimny biszkopt nasączyć kawą, przykryć masą kokosową, polać czekoladową polewą. Najlepszy następnego dnia schłodzony w lodówce.

 

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/10/biszkopt-z-masa-kokosowa.html

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •