Biszkopt z ryżem, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
BISZKOPT Z RYŻEM
Składniki (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40 cm.)
biszkopt:
· 6 jajek
· 1 szkl. cukru
· 1 cukier waniliowy
· 120 g mąki pszennej
· 75 g kisielu cytrynowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka soku cytrynowego
masa śmietankowa:
· 700 g śmietany kremowej 30%
· 2 łyżki cukru pudru
· 100 g rozdrobnionej twardej czekolady mlecznej lub gorzkiej
· 10 biszkoptów podłużnych
· 4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątku
masa orzechowa:
· 150g masła
· 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
· 5 łyżek kremu Nutella
· 2 łyżki cukru pudru
· 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ponadto:
· 40 g ryżu preparowanego
· 400 g dżemu z czarnej porzeczki
· gotowy lukier cytrynowy
Wykonanie:
biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy przesiewąjąc przez sitko do masy jajecznej i stale delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy surowe ciasto na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm. wyłożoną brązowym papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut. Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na 2 części. Najlepiej biszkopt upiec w przeddzień a przekroić na następny dzień.
masa orzechowa:
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera, dodajemy orzechy, nutellę i ostudzony napar kawy. Całość dokładnie miksujemy.
masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę dokładnie mieszając. Lekko przestudzoną wlewamy powoli do śmietany i delikatnie miksujemy do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozkruszone biszkopty mieszamy z rozdrobnioną czekoladą i dodajemy porcjami do śmietany. Czynności te wykonujemy szybko ze względu na tężenie masy. Z tego też względu lepiej jest dawać ciepłą żelatynę do ubitej śmietany.
biszkopt z ryżem:
Jedną połowę biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Na to wykładamy całość masy śmietankowej. Przykrywamy drugą połową biszkopta. Smarujemy masą orzechową i obsypujemy ryżem preparowanym. Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
-
Pokrewne
- Index
- Bimber z żyta(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bigosik po chińsku, Kuchnia Chińska (przepisy)
- Bimber - Nalewka z pigwy(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Biszkopt idealny, TORTY & Torty angielskie
- Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy
- Bigos ewy wachowicz, Przepisy kulinarne
- Biała kiełbasa smażona, przepisy różne
- Bimber 2, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę
- Biała kiełbasa w piwie(1), Przepisy różne
- Beszamel w naleśniku z pieczarkami, przepisy
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- mrowkodzik.xlx.pl