Biszkopt z ryżem, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
BISZKOPT Z RYŻEM

Składniki (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40 cm.)

biszkopt:

·         6 jajek

·         1 szkl. cukru

·         1 cukier waniliowy

·         120 g mąki pszennej

·         75 g kisielu cytrynowego

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżka soku cytrynowego

masa śmietankowa:

·         700 g śmietany kremowej 30%

·         2 łyżki cukru pudru

·         100 g rozdrobnionej twardej czekolady mlecznej lub gorzkiej

·         10 biszkoptów podłużnych

·         4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątku

masa orzechowa:

·         150g masła

·         5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

·         5 łyżek kremu Nutella

·         2 łyżki cukru pudru

·         3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

ponadto:

·         40 g ryżu preparowanego

·         400 g dżemu z czarnej porzeczki

·         gotowy lukier cytrynowy

Wykonanie:

biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy przesiewąjąc przez sitko do masy jajecznej  i  stale delikatnie mieszamy łyżką.  Wylewamy surowe ciasto na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm. wyłożoną  brązowym papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut. Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na 2 części. Najlepiej biszkopt upiec w przeddzień a przekroić na następny dzień.

masa orzechowa:

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera, dodajemy orzechy, nutellę i ostudzony napar kawy. Całość dokładnie miksujemy.

masa śmietankowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy  zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę dokładnie mieszając. Lekko przestudzoną wlewamy powoli do śmietany i delikatnie miksujemy do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozkruszone biszkopty mieszamy z rozdrobnioną czekoladą i  dodajemy  porcjami do śmietany. Czynności te  wykonujemy szybko ze względu na tężenie masy. Z tego też względu lepiej jest dawać ciepłą  żelatynę do ubitej śmietany.

biszkopt z ryżem:

Jedną połowę biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym.  Na to wykładamy  całość masy śmietankowej. Przykrywamy drugą połową biszkopta. Smarujemy masą orzechową i obsypujemy ryżem preparowanym. Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •