Bitki wołowe lub cielęce w sosie pomidorowym, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Bitki wołowe lub cielęce w sosie pomidorowym

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag wołowiny lub cielęciny na zrazy

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)

2 cebule

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY

mała puszka koncentratu pomidorowego

papryka słodka

tymianek

zioła prowansalskie

majeranek lub inna ulubiona przyprawa

sól

 

Cebulę pokrój w talarki, zeszklij na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju, a następnie przełóż do innego naczynia.

 

Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Tak przygotowane podsmaż z obu stron na pozostałym na patelni tłuszczu i dodaj cebulę, bulion, a na koniec przyprawy i sól.

 

Bitki duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ewentualnie ze śmietaną.

 

Podawaj z ziemniakami piure lub kaszą gryczaną (jęczmienną) oraz z gotowanymi warzywami (fasolką szparagową, zielonym groszkiem, kalafiorem) albo surówką (z warzyw mieszanych, selera z jabłkiem).

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •