Bigos ewy wachowicz, Przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

BIGOS  GÓRALSKI  według Ewy Wachowicz

 

składniki

-75 dag białej kapusty

•        -75 dkg kiszonej kapusty

-2 duże cebule

-1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku

-1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)

-1 szkl. czerwonego wytrawnego wina

-2 łyżki koncentratu pomidorowego

-100 g suszonych grzybów

-2-3 liście laurowe

-kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego

-ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki

-2 łyżki

-sól pieprz 


Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać. Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •