Bigos, Przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Bigos

To chyba jedno z najpopularniejszych polskich potraw 
 Nic się nie stanie, jeżeli proporcje zostaną nieco zmienione, im więcej kiełbasy i mięsa, tym bigos będzie smaczniejszy. Można też dodać pieczarki lub sos mięsny pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Przyzwyczaiłam się robić bigos w ten sposób, ale za każdym razem smakuje inaczej... właśnie za sprawą owych sosów lub wędlin, które dodaję takie, jakie mam akurat pod ręką. W rodzinie mojego męża bigos nazywany jest też ''przeglądem tygodnia'' 

składniki

·         1 kg białej kapusty (mała główka)

·         1 kg kapusty kiszonej

·         ½ kg mięsa wieprzowego

·         ½ kg kiełbasy (np zwyczajnej)

·         grzyby suszone

·         1 cebula

·         koncentrat pomidorowy (3 łyżki)

·         przyprawy: sól, pieprz, kminek (szczypta)

·         liść laurowy (3 szt.)

·         ziele angielskie (5 ziarenek)

przygotowanie

Cebulę drobno posiekać i osmażyć na tłuszczu z mięsem pokrojonym w kostkę. Białą kapustę pokroić i zagotować, następnie odlać większość wody. Dodać resztę składników i gotować razem około 2 godzin, przy końcu dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Bigos doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić na kilka godzin, żeby się ''przegryzł''.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •