Bigos, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Bigos
To chyba jedno z najpopularniejszych polskich potraw
Nic się nie stanie, jeżeli proporcje zostaną nieco zmienione, im więcej kiełbasy i mięsa, tym bigos będzie smaczniejszy. Można też dodać pieczarki lub sos mięsny pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Przyzwyczaiłam się robić bigos w ten sposób, ale za każdym razem smakuje inaczej... właśnie za sprawą owych sosów lub wędlin, które dodaję takie, jakie mam akurat pod ręką. W rodzinie mojego męża bigos nazywany jest też ''przeglądem tygodnia''
składniki
· 1 kg białej kapusty (mała główka)
· 1 kg kapusty kiszonej
· ½ kg mięsa wieprzowego
· ½ kg kiełbasy (np zwyczajnej)
· grzyby suszone
· 1 cebula
· koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
· przyprawy: sól, pieprz, kminek (szczypta)
· liść laurowy (3 szt.)
· ziele angielskie (5 ziarenek)
przygotowanie
Cebulę drobno posiekać i osmażyć na tłuszczu z mięsem pokrojonym w kostkę. Białą kapustę pokroić i zagotować, następnie odlać większość wody. Dodać resztę składników i gotować razem około 2 godzin, przy końcu dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Bigos doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić na kilka godzin, żeby się ''przegryzł''.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]-
Pokrewne
- Index
- Bimber z żyta(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bigosik po chińsku, Kuchnia Chińska (przepisy)
- Bimber - Nalewka z pigwy(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy
- Biszkopt z agrestem i masą kokosową, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
- Biała kiełbasa smażona, przepisy różne
- Bimber 2, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę
- Biała kiełbasa w piwie(1), Przepisy różne
- Beszamel w naleśniku z pieczarkami, przepisy
- Bigosik z młodej kapusty, Przepisy
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- loviesia2000.opx.pl