Beszamel, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Beszamel
Na tym pozornie prostym do przyrządzenia sosie nacięło się już wiele amatorów dobrego smaku, a w tym nawet i tacy, którzy zdobyli już swoje ostrogi w rzemiośle gotowania. W końcu jest to sos nie byle jaki – beszamel uchodzi za jeden z najstarszych sosów, a obmyślenie jego receptury przypisuje się nadwornemu kucharzowi Ludwika XIV, Louis’owi de Béchameil.
Propedeutyka beszamelisty
Od czego zaczynamy? Najpierw na patelni rozgrzewamy delikatnie masło i kiedy się rozpuści, patelnię odstawiamy na bok. Wsypujemy wtedy potrzebną ilość mąki, rozcieramy ją na gładką masę i cały czas mieszając, ostrożnie wlewamy mleko (najlepiej ciepłe, w ostateczności o temp. pokojowej, ale nigdy nie zimne). Patelnię kładziemy z powrotem na gaz i doprowadzamy sos do wrzenia, oczywiście cały czas skrupulatnie mieszając. W trakcie dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Żeby sos był jedwabisty, a tylko taki właściwie nas interesuje, musimy posiadać trzepaczkę. Należy zapomnieć o tym, że sos uda nam się jeśli będziemy próbowali mieszać go łyżką, bowiem nawet w przypadku użycia trzepaczki, mogą powstać nieapetyczne grudki. Gdy w trakcie gotowania dojdzie jednak do takiej tragedii, jedynym ratunkiem jest przecedzenie go na sicie lub zmiksowanie.
Studia w beszamelu
Sekret dobrego beszamelu tkwi tak naprawdę w rodzaju potrawy, której będzie akompaniował: w przypadku mięs beszamel powinien być rzadszy, a w przypadku zapiekanek – gęstszy. Konsystencje sosu modyfikujemy przez zmienianie proporcji masła i mąki przy tej samej ilości mleka.
Opanowanie podstaw dostarcza oczywiście chwilowej satysfakcji – większą radość sprawi nam eksperymentowanie i obmyślanie różnych wariantów tego sosu, bo też beszamel jest sosem niezwykle wdzięcznym i wiele można na jego bazie uzyskać.
Jeżeli lekko zarumienimy mąkę, uzyskamy beżowy sos, który może być podstawą do bardzo przyjemnego sosu z dodatkiem kaparów. Ten rzadki sos kaparowy świetnie będzie pasował do podsmażonej na oliwie piersi z kurczaka.
Wariantem tej potrawy może być “Rodzynkowa Potrawka”, w której jako bazy do sosu użyjemy beszamelu, do którego dodamy zmiksowane, wcześniej namoczone w winie rodzynki. Bazą mięsną będzie ugotowane mięso z kury lub kurczaka
Oczywiście kiedy dodamy na etapie rozpuszczania masła drobno posiekaną cebulę lub pieczarki, uzyskamy lekki sos cebulowy lub grzybowy. Dodatek sera, musztardy czy śmietany da nam lekkie sosy o wykwintnych smakach. A podstawa jest jedna: biały, jedwabisty sos beszamelowy.
Sekret gałki
Wytrawni kucharze podkreślają, że tajemnica sosu beszamelowego leży w równowadze między składnikami. W żadnym z przepisów na ten sos nie znajdziemy jednak wskazówki, ile tak dokładnie należy użyć gałki muszkatołowej. A jest to bardzo ważne, i to z prostej przyczyny.
Ilość gałki, którą przyprawiamy sos, zależy od jego przeznaczenia: jeśli będzie to sos do klasycznej greckiej musaki, możemy dodać więcej, bowiem pomidory i bakłażany zneutralizują przyprawę. Niestety nie stanie się tak, jeżeli nas sos będzie miał być sosem do piersi z kurczaka. Wtedy musimy uważać i to zarówno z gałką, jak i pieprzem czy solą.
Pyszny beszamel na kilka sposobów
Klasyka francuskiej kuchni, beszamel, to główny składnik wielu potraw jak lazania, gratin (zapiekanka warzywna) i suflet.
Jeśli twój beszamel ma grudki, jest zbyt płynny, niesłony albo jeszcze nie próbowałaś go zrobić, przeczytaj nasze wskazówki, jak przygotować idealny sos!
Sos beszamelowy (1/2 litra)
- 40 g mąki
- 40 g masła
- 500 ml mleka
- sól i pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
Rozpuść masło na słabym ogniu. Gdy zacznie się pienić, dodaj mąkę i gotuj, szybko mieszając drewnianą łyżką przez 5 minut. Dolej odrobinę mleka i zamieszaj. Mieszanka powinna przypominać gęsta pastę, która dzieli się na małe kulki. Dodaj resztę mleka i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
BESZAMEL 2
Składniki
•1 łyżka masła
•1 łyżka mąki
•1/2 szklanki zimnego mleka
•1/2 szklanki bulionu
•1 łyżeczka śmietany
•sól , pieprz
Etapy przygotowania
1.Nie ma prostszego i bardziej uniwersalnego sosu niż ten! Masło rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Teraz trzeba wlać mleko i bardzo szybko mieszać, żeby nie było grudek. No i wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Nakońcu dodajemy śmietanę.
2.Podajemy do makaronu, kalafiora lub innych warzyw, białego mięsa, zapiekanek i do czego wam się tylko spodoba.
3.Możecie uzyskiwać oryginalne smaki przez dodanie np. czosnku, sera żółtego, ziół i czego tylko lubicie! Niech wyobraźnia waz prowadzi!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]-
Pokrewne
- Index
- Bimber z żyta(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bigosik po chińsku, Kuchnia Chińska (przepisy)
- Bimber - Nalewka z pigwy(1), PRZEPISY NA ALKOHOLE 🍸 🍺🍷 🍻, Bimber
- Bhaji cebulowe smażone racuszki, Kuchnia, Moje przepisy
- Biszkopt z agrestem i masą kokosową, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
- Biała kiełbasa smażona, przepisy różne
- Bimber 2, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę
- Biała kiełbasa w piwie(1), Przepisy różne
- Bigosik z młodej kapusty, Przepisy
- Bita śmietana, przepisy, ciasta
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- insidery.keep.pl