Biszkopt z wiśniową galaretką, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Biszkopt z wiśniową galaretką

biszkopt jasny

·         6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)

·         1 szklanka cukru

·         1/4 szklanki oleju

·         1 1/2 szklanki mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         4 łyżki ciepłej wody

biszkopt kakaowy

·         4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)

·         3/4 szklanki cukru

·         1/4 szklanki oleju

·         1 szklanka mąki

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         3 łyżki kakao

·         3 łyżki ciepłej wody

przełożenie

·        

·         350 ml schłodzonego mleka

·         450 g wiśni mrożonych lub z konfitury

·         2 galaretki wiśniowe

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Czekoladowy biszkopt wykonujemy tak samo, dodając kakao.

Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części. Czekoladowy biszkopt pieczemy kilka minut mniej.

Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody, do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Krem śmietankowy na bazie mleka ubić w/g przepisu na opakowaniu.

kolejność warstw

biszkopt jasny + galaretka wiśniowa + biszkopt kakaowy + 3/4 krem śmietankowy + biszkopt jasny + 1/4 krem śmietankowy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •