X


Bigos staropolski,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Bigos staropolski

 

Składniki na 6 porcji:

1 i 1/4 kg kiszonej kapusty

35 dag różnych mięs (najlepiej 10 dag łopatki wieprzowej, 5 dag pieczonej górki cielęcej

6 dag pieczonej wołowiny zrazowej i 14 dag podgardla wieprzowego)

45 dag różnych wędlin (najlepiej po 16 dag kiełbasy myśliwskiej i jałowcowej, 6 dag szynki gotowanej

i 6 dag wędzonego boczku)

10 dag świeżego boczku

6 suszonych grzybów

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 cebule

3 łyżki smalcu

łyżka miodu

łyżka mąki pszennej

szklanka czerwonego wina

2 ząbki czosnku

po kilka ziaren pieprzu i jagód jałowca

2 liście laurowe

sól

majeranek

 

Wszystkie mięsa i wędliny pokrój w kostkę. Kapustę włóż do rondla, dodaj mięso oraz wędliny, listki laurowe, ziarna pieprzu i jagody jałowca. Teraz wlej wino, całość przypraw solą i majerankiem, zamieszaj.

 

Rondel przykryj i duś (lub piecz w temperaturze 180°C) przez godzinę. Bigos ostudź (powinien być przykryty warstwą tłuszczu wytopionego z mięsa) i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni.

 

Grzyby namocz na noc i ugotuj. Odcedź, przepłucz wodą i posiekaj. Bigos podgrzej. Teraz posiekaj cebulę i czosnek. Smalec stop na patelni, zrumień cebulę. Oprósz mąką i mieszając smaż minutę.

 

Zasmażkę, czosnek, przecier i grzyby dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj kilka minut. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i miodem.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •  

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.