Bigos polski, BIGOSY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Bigos polski "

 

Składniki:

40 dkg kapusty kwaszonej,
40 dkg kapusty cukrowej (świeżej),
20 dkg wieprzowiny bez kości,
20 dkg cielęciny,
25 dkg kiełbasy,
10 dkg boczku wedzonego,
3 dkg tłuszczu,
5 dkg słoniny,
5 dkg cebuli,
2 dkg grzybków suszonych,
5 dkg koncentratu pomidorowego,
2 dkg mąki,
sól,
pieprz,
cukier,
ziele angielskie,
liść laurowy.

 

Sposób przyrządzenia:

        Kapustę kwaszoną pokrajać drobno, zalać małą ilością wrzącej wody i gotować 1 godz. do miękkości. Kapustę świeżą poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, gotować razem z rozdrobnionymi grzybami około 40 min. Mięso wieprzowe i cielęcinę opłukać, odcisnąć z wody, osolić, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć razem z boczkiem do kapusty kwaszonej, dusić do miękkości około 40 min. Słoninę pokrajać w kostkę, stopić. Skwarki dodać do bigosu. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą. Cielęcinę, mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty. Kapustę świeżą połączyć z kwaszoną i zagęścić zasmażką. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na plasterki. Wieprzowinę, cielęcinę, boczek pokrajać w kostkę i razem z kiełbasą włożyć do kapusty, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i jesli trzeba cukrem, zagotować. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Można dodawać różne pieczenie z dziczyny, drób pieczony itp. Ogromnie podnosi smak bigosu dodatek czerwonego wina.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •