Bigos slaski ( z kluskami ),

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Bigos slaski ( z kluskami)Skladniki:Kapusta kiszona 1 1/2kgLopatka wieprzowa lub odrzynki wieprzowe z koscia 1kgSmalec lub margaryna 10 dag.Koncentrat pomidorowy 5 dag.Cebula 25 dagCzosnej 2 dagMaka pszenna 3 dagPieprz naturalny,solKLUSKI :Ziemniaki 1 kgMaka pszenna 30 dag.Jajo 1 szt,solPrzepis:Mieso umyc,wyluzowac z kosci,pokroic w kostke.Czosnek obrac rozetrzec zsola.Cebule obrac i pokroic w kostke.Na tluszczu obsmazyc mieso wymieszane zroztartym czosnkiem i sola,dodac cebulekminek i sol.Udusic do miekkosci zniewielka iloscia wody.Kapuste kiszona przeplukac,ugotowac do miekkosci iodcedzic.Uduszone mieso polaczyc z koncentratem pomidorowym i zagesciczawiesinaz maki i wody.Ziemniaki umyc,obrac i ugotowac,od wrzacej osolonejwody,odcedzic,cieple przegniesc przez praske do ziemniakow,dodac jaja i make,poczym zagniesc ciasto na kluski ze szczypta soli.Uformowac walek z ciasta oprzekroju 3 cm i wykrawac z niego niewielkie kopytka.Gotowac od wrzacej osolonejwody,na wolnym ogniu.Wyjac lyzka cedzakowa i polaczyc z kiszona kapusta iuduszonym miesem.Przyprawic pieprzem.Mieszajac delikatnie,doprowadzic calosc dozagotowania.Podawac na goraco z pieczywem. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •