Bigos gospodarski, BIGOSY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Bigos gospodarski "

 

Składniki:

80 dkg kapusty kwaszonej,
10 dkg fasoli perłowej,
15 dkg kiełbasy,
25 dkg boczku świeżego,
10 dkg śliwek (węgierek),
8 dkg cebuli,
tłuszcz,
100 ml śmietany,
2 dkg mąki,
sól,
pieprz,
majeranek,
przyprawa do zup do smaku.

 

Sposób przyrządzenia:

        Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, pokrajać w kostkę razem z boczkiem, zalać wrzącą wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Śliwki umyć, wypestkować, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, śliwkami, fasolą, śmietaną oraz obraną z osłonki i pokrajaną w półplasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •