Bigos mysliwski,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Bigos mysliwski--------------------------------------------------------------------------------Skladniki:Kapusta kiszona 50 dag.Kapusta biala 50 dag.Cebula duza 1 szt.Grzyby suszone 2 dag.Boczek wedzony 15 dag.Wieprzowina tlusta 20 dag.Kielbasa 15 dag.Wolowina okrawki 20 dag.Smalec 5 dag.Kiszony ogorek maly 1 szt.Jablko winne male 1 szt.Listek laurowy,2 ziarenka ziela angielskiego,2 ziarenka jalowcaSol,pieprz naturalny,koncentrat pomidorowy,cukier--------------------------------------------------------------------------------Przepis:Kapuste kiszona przeplukac w zimnej wodzie,odcedzic,oddusic i pokrajac lekkotasakiem.Biala,mocno zbita kapuste drobno posiekac.Obie kapusty ugotowacoddzielnie w dwoch garnkach,dodajac do kapusty kiszonej listek laurowy,zieleangielskie i jalowiec.Umyte mieso pokroic w kostke i obsmazyc na tluszczu najasnozloty kolor,po czym wraz z namoczonymi grzybami ugotowac domiekkosci.Boczek wedzony pokroic w niezbyt male kostki,obsmazyc,dodacpokrojona w kostke cebule i dalej smazyc do czasu az sie lekko zarumieni,wowczasdodac pokrojona w kostke lub polksiezyce kielbase i calosc smazyc jeszcze przezchwilke.Gdy mieso bedzie juz miekkie mozna je wraz z grzybami i kielbasausmazona na boczku z cebula przelozyc do garnka z kapusta kiszona.Biala kapuste pougotowaniu przelozyc do garnka z kapusta kiszona i dalej gotowac na malym ogniubez przykrycia,aby bigos nieco odparowal.Pod koniec gotowania do bigosu dodacpotarte na tarce jarzynowej o grubych otworach jablko,ogorek kiszony i caloscprzyprawic do smaku sola,zmielonym pieprzem,cukrem.Bigos tuz przed zdjeciem zognia nalezy jeszcze przyprawic niewielka iloscia przesmazonego na tluszczukoncentratu pomidorowego.Podawac na cieplo z pieczywem. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •