Befsztyk w winie,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Befsztyk w winie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
2 duze rostbefy z koscia,
4 duze czerwone papryki,
500 g pieczarek,
1 por,
100 ml bialego wytrawnego wina,
50 g masla,
4 zabki czosnku,
sok z 1 cytryny,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol.

1. Mieso umyc, odkroic kosci, zbic tluczkiem z obu stron i przekroic kazdy na 2
czesci. Skropic sokiem z cytryny i odstawic na 10 min.
2. Papryki umyc, osuszyc i upiec w piekarniku. Zdjac skorki, oczyscic z nasion
i przekroic na 8 czesci.
3. Pieczarki obrac, umyc i pokroic na cwiartki. Por przekroic wzdluz, dokladnie
umyc i pokroic w paseczki. Zielona pietruszke oplukac i drobno posiekac.
Czosnek obrac i posiekac.
4. W garnku roztopic maslo, wrzucic pokrojony por i dusic 2 min. Dodac pieczarki, czosnek i zielona pietruszke. Posolic, wymieszac, przykryc i dusic na
malym ogniu jeszcze 2 min. Rozgrzac ruszt, wlozyc mieso i upiec z obu stron
(ok. 4 min).
5. Na duzej patelni ulozyc papryki i osolic. Na papryce polozyc podpieczone
mieso, zalac winem i dusic pod przykryciem 5 min. Befsztyki posolic, polozyc
na nich pieczarki z porami. Gotowac bez przykrycia tak dlugo, az sos zgestnieje.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 52.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •