Biszkopt z makiem, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Biszkopt z makiem

 

Składniki na ciasto:

 

•          4 jaja

•          szklanka cukru

•          4 łyżki oliwy

•          szklanka mąki

•          łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę:

 

•          1,5 szklanki maku

•          3 jaja

•          2 łyżki mąki ziemniaczanej

•          ¾ szklanki cukru

•          25 dag margaryny

•          zapach migdałowy

 

Przygotowanie:

 

              Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wlej do tortownicy i piecz około 30 minut.

              Mak zalej wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej, dwukrotnie zmiel w maszynce i połącz z jajami, mąką oraz zapachem.

              Teraz zagotuj margarynę i nie zdejmując jej z ognia, stopniowo dodawaj mak. Gęstniejącą gorącą masą przełóż przekrojone ciasto (najlepiej jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).

              Wierzch ciasta polej polewą kakaową i udekoruj bakaliami.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •