Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami(1), ♥♥♥ CIASTA ♥♥♥

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami

Biszkopt:
 

4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

z Nutellą i śliwkami:
 

½ kg suszonych śliwek (bez pestek)
wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szklanki)
25 dag masła
20 dag Nutelli


Wierzch:
 

½ litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania "śmietan-fix"
 

Do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady

 

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.

Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •