Biszkopt, Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Biszkopt

 

Ciasto:

10 jajek

2 czubate szklanki mąki krupczatki

½ szklanko mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 ½ szklanki cukru

4 łyżki wody

 

Ubić pianę z białek na sztywno, potem dodawać po trochu cukier i dalej ubijać. Potem żółtka i jeszcze trochę ubijać.

Odsypać z mąki krupczatki 2 łyżki, wyspać do niej proszek do pieczenia i na końcu połączyć z ubitymi żółtkami.

Resztę mąki krupczatki i ziemniaczaną wymieszać razem i powoli mieszając wsypywać do ubitych jajek, na końcu dodać 4 łyżki wody. Jeżeli chcesz biszkopt kakaowy to odsypujesz 1 łyżkę mąki krupczatki a wsypujesz 1 łyżkę kakao, a jeśli kawowy to wsypujesz 1 łyżkę kawy mielonej nie odsypując mąki.

Wstawić do pieca uchylić piekarnik na 25 min. Piec ok. 50 min.

 

Masa:

4 jajka

½ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 ½ kostki masła

 

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na parze na gęstą masę wystudzić. Połączyć z utartym masłem, jeśli chcesz masę kakaową dodajesz do masy 1 łyżkę lub 2 łyżki kakao.

 

 

 

SMACZNEGO!!!

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •