Beuff A La Strogonoff, Wołowina

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
BEUFF A LA STROGONOFF
Składniki:

1 kg polędwicy wołowej

2 dag suszonych grzybów

25 dag pieczarek

3 łyŜki masła

3 łyŜki smalcu

1 cebula

4 łyŜki mąki

1 łyŜeczka słodkiej papryki

koncentrat pomidorowy

1 szklanka rosołu lub bulionu

1 łyŜeczka musztardy Dijon

sól, pieprz,
Wykonanie:
Grzyby dzień wcześniej namoczyć i pokroić w paski. Pieczarki
poszatkować w plasterki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać pieczarki oraz grzyby i dusić aŜ będą miękkie. Dodać
wodę z moczenia grzybów, bulion, koncentrat pomidorowy, musztardę,
paprykę, sól, pieprz. Sos musi być gotowy i gorący nim zacznie się
smaŜyć mięso. Sos moŜna zaprawić śmietaną. Mięso pokroić w 1 cm
plastry, a następnie w 1 cm paski. Obtoczyć w mące i szybko usmaŜyć
partiami na bardzo gorącym tłuszczu. Mięso nie moŜe puścić soków i nie
moŜe być przesmaŜone, gdyŜ będzie twarde. Dodać mięso do sosu,
szybko zagotować, ale nie gotować i szybko wydać.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •