Biznes plan,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

                                                                                            Adres biura: Kręgielnia „U Czesia”

                                                        Ulica: Boczna 24

                                                                64-000 Kościan

                                                                                                                                                     Tel. (65) 512 46 94

NIP: 698178747

REGON: 3567829076

 

Założyciele:

XXX
YYY

 

                                                                     

 

KRĘGIELNIA

„U CZESIA”

 

 

 

 

 

Spis treści:

1.       Streszczenie

1.1. Kluczowi klienci

1.2. Strategia

2.       Opis przedsięwzięcia

2.1. Prezencja przedsiębiorstwa

2.2. Potrzeby klientów

3.       Rynek i konkurencja

3.1. Zapotrzebowanie

3.2. Realni konkurenci

3.3. Oferta konkurencji

4.       Plan techniczno-organizacyjny

4.1.Organizacja

4.2.Warunki techniczne

4.3.Standardy firmy

5.       Plan marketingowy

5.1.Polityka cenowa

5.2.Kampania medialna

6.       Harmonogram

6.1.Etapy rozwoju

6.2.Wynik końcowy

7.       Ryzyka przedsięwzięcia

7.1.Potencjalne zagrożenia

7.2.Kroki zaradcze

7.3.Kryzys a dochód

8.       Plan finansowy

8.1.Zaplecze finansowe

8.2.Zyski

 

                                                                                                                             

 

 

 

1.Streszczenie

1.1.Kluczowi klienci

Pragniemy aby nasza oferta trafiała do każdej grupy wiekowej, zarówno do młodzieży, jak i dla całych rodzin. Będą to osoby ceniące sobie relaks, rozrywkę, a także wygodę.

 

              1.2.Strategia

Głównym celem firmy będzie przyciągnięcie jak największego grona klientów. Chcemy zapewnić rozrywkę wszystkim osobom, jakie odwiedzą nasz lokal. Bar, który zostanie otwarty w kręgielni zwiększy nasze zyski, ale i także przyciągnie osoby pełnoletnie. Zaistnieje również możliwość wypożyczenia lokalu na różnego rodzaju imprezy. Rosnące zyski z działalności pozwolą  spłacić nasze kredyty, a w niedalekiej przyszłości rozszerzymy działalność w innych miejscach Polski.

 

2.Opis przedsięwzięcia

              2.1.Prezencja przedsiębiorstwa

Głównym zadaniem kręgielni będzie dostarczenie rozrywki przyszłym nabywcom naszej usługi. Dobra jakość naszej działalności, rozsądne ceny, a także bar skuszą niejednego klienta. Dodatkowo możemy zaoferować darmowy parking na terenie kręgielni, która znajduje się na obrzeżach miasta, co znacznie ułatwi dojazd. Dla rodzin z małymi dziećmi oferujemy „Zaciszny kącik”, w którym najmłodsi pozostaną pod opieką wykwalifikowanego personelu, a dorośli będą mogli oddać się rozrywce, jaką zapewni nasza firma.

 

              2.2.Potrzeby klientów

Nasza firma oferuje możliwość spożycia nie tylko lekkich posiłków, ale i także pełnowartościowych potraw, które nasycą niejednego gracza. Restauracja „Delicjusz” zapewni klientom w każdej godzinie otwarcia kręgielni dania, które znajdują się w menu, a bar dostarczy zimnych, jak i rozgrzewających napojów. Dodatkowo dostępne będą również bezpłatne toalety, a także kącik dla mam i niemowląt, w których odnajdą spokój i ciszę.

Toalety, jak i kuchnia będą systematycznie sprawdzane przez Sanepid.

 

3.Rynek i konkurencja

              3.1.Zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na działalność naszej firmy jest duże. W Kościanie, jak i w jego okolicach jedynymi miejscami rozrywki są puby oraz basen z lodowiskiem. Nie każdemu klientowi odpowiadają dane formy rozrywki, dlatego też kręgielnia „U Czesia” ma szansę zaistnieć w owym regionie.

              3.2.Realni konkurenci

Kościan jest położony pomiędzy dwoma większymi miastami – Leszno i Poznań. Usytuowane w danych miejscowościach kręgielnie są jedynymi, potencjalnymi konkurentami naszej firmy. Odległość pomiędzy Kościanem, a wyżej wymienionymi miastami jest znaczna, co sprzyja rozwojowi naszej działalności. Mieszkańcy powiatu kościańskiego chętniej wybiorą naszą kręgielnię, gdyż stanie się ona udogodnieniem poprzez bliższe usytuowanie.

 

              3.3.Oferta konkurencji

Oferta konkurencji jest poniekąd zbliżona do naszej. Dodatkowym i mocnym atutem konkurencji jest większa ilość torów kręgielskich czy też sąsiedztwo innych typów rozrywki, np. kino, młodzieżowe sklepy, księgarnie.

 

4.Plan techniczno-organizacyjny

              4.1.Organizacja

Pierwszym krokiem do postawienia kręgielni powinno być zakupienie odpowiedniej wielkości działki.
Działka ta znajduje się przy ulicy Bocznej 24. Wielkość działki jest istotna , bo od niej zależy to czy nasz obiekt się zmieści. Rozmiary działki powinny  wynosić 80 metrów długości  i 50 metrów szerokości.

Budowa obiektu to najkosztowniejsze przedsięwzięcie jakie nas czeka. Budowa powinna przebiegać szybko i sprawnie, gdyż czas na budowę jest określony. Materiały powinny być najwyższej jakości oraz dostarczane z najbliższych, sprawdzonych hurtowni. Solidność budowli jak i odpowiednia eksploracja budynku pozwolą nam korzystać z niego przez długi czas.

Funkcjonowanie kręgielni zależy głownie od pracowników. Odpowiednie płace, jak i liczba osób zatrudnionych w naszej firmie pomogą nam utrzymać odpowiedni standard. Ilość zatrudnionych pracowników w początkowej działalności firmy nie powinna przekraczać więcej niż siedmiu osób -  pracownik zależnie od swojej funkcji będzie otrzymywał godne wynagrodzenie.
Osoby które zatrudnimy oraz ich pensje miesięczne przez ośmio-godzinny dzień pracy:
             

*Kucharz – 1700 zł
              *Pomocnik kucharza – 1200 zł
              *Barman – 1300 zł
              *Sprzątaczka – 800 zł
              *Sprzedawczyni (kręgielnia) – 900 zł
              *Opiekunka – 1000 zł
              *Kelner – 1000 zł

 

             

 

4.2.Warunki techniczne

Nasz obiekt ma wymiary 70 metrów długości oraz 30 metrów szerokości. Parking który będzie znajdował się zaraz obok powinien mieć wymiary 50 na 20 metrów , aby mógł pomieścić odpowiednią ilość samochodów klientów. Na terenie kręgielni będzie znajdowała się również toaleta dla klientów oraz dwa magazyny.

Wyposażenie obiektu:

              A] kręgielnia:

* 4 tory kręglarskie wraz z pełnym wyposażeniem

* buty specjalistyczne; 32 pary

                            * sofy + stoły (4 szt.)

B] restauracja „Delicjusz”:

                            [część kuchenna ]:

* sprzęt AGD marki Amica (kuchenka mikrofalowa, chłodziarko-zamrażarka, krajalnica, ekspres do kawy, czajnik bezprzewodowy, komplet garnków, zmywarka)

                            * meble kuchenne marki BlackRedWhite

                            * sprzęt kuchenny (sztućce, zastawy obiadowe, zastawa szklana i przybory kuchenne)

 

                            [część restauracyjna]:

* stoliki 8 szt.

* krzesła 46 szt.

              C] bar:

                            * sprzęt barowy (zastawa szklana, przybory do przygotowywania drinków)

                            * meble barowe (wysoka lada barowa, stołki barowe 4 szt.)

                            * regały barowe

 

              4.3.Standardy firmy

Nasza kręgielnia wyposażona będzie w bar, restaurację i bezpłatną toaletę oraz parking dla klientów. Przy wejściu zostanie umieszczona szatnia.

 

Personel:

Stanowisko pracy: sprzedawca, kelnerka, sprzątaczka, kucharz, pomocnik kucharza, opiekunka, sprzedawczyni [kręgielnia].

 


Obowiązki pracowników: obsługa klientów, przyjmowanie zapłaty za sprzedany towar i rozliczanie się z tej sprzedaży, pilnowanie towaru w barze, dbałość o wyposażenie i ogólny stan kręgielni oraz otoczenia, pomoc w wyborze pozycji i przygotowywanie dań i drinków, profesjonalna opieka nad dziećmi, zachowywanie higieny w dziale wypożyczalni butów.


Wykształcenie: wyższe, średnie lub zawodowe [ukończony kurs handlowy, gastronomia, umiejętności obchodzenia się z dziećmi].


Doświadczenie zawodowe: mile widziana wcześniejsza praca w wykonywanym zawodzie [minimum dwa lata]. Znajomość języka angielskiego lub niemieckiego, znajomość innych języków obcych.

Umiejętności: mile widziane osoby ze znajomością obsługi komputera.


Przymioty osobiste: łatwość nawiązywania kontaktów z klientami, solidność, odpowiedzialność, punktualność, takt, obowiązkowość, odpowiedzialność, sumienność.

 

Towar:

              A] bar:

                            NAPOJE:

                            *napoje bezalkoholowe: soki, napoje gazowane, napoje niegazowane

                            *napoje alkoholowe: piwo, wino, wódka, półprodukty do drinków

              B] restauracja:

                            NAPOJE:

                            *napoje bezalkoholowe: soki, napoje gazowane, napoje niegazowane

*półprodukty do przygotowywania napojów (herbata, kawa naturalna, kawa
rozpuszczalna)

 

POSIŁKI:

*produkty gotowe (pieczywo, mrożonki, fast-food)

*półprodukty do przygotowywania posiłków (warzywa, wędlina, pieczywo, wyroby tłuszczowe)

*pełnowartościowe posiłki

                           

DESERY:

                            *produkty gotowe (lody, ciastka, ciasta)

                            *półprodukty do przygotowywania deserów (polewy do lodów, bakalie, bita                                            śmietana, owoce)

                            PRZEKĄSKI I DODATKI:

                            *produkty gotowe (paluszki, chipsy)

              C] kręgielnia:

                            *buty do gry

                            *kule do gry

                            *materiały konserwujące i zabezpieczające

                            *monitory i połączenia elektryczne z torami

 

 

5.Plan marketingowy

              5.1. Polityka cenowa

Godziny otwarcia:

              *poniedziałek-czwartek:  10:00 – 22:00
              *piątek-niedziela:  10:00 – 02:00

Ceny wypożyczalni torów:

              *poniedziałek-czwartek:  12,50zł/h
              *piątek-niedziela:  14,00zł/h

 

 

Karnety:

              *karnet Light:  100zł – do wykorzystania: poniedziałek-czwartek/ 10 godzin
              *karnet Medium: 175zł – do wykorzystania: piątek-niedziela/ 14 godzin
              *karnet Hard: 250zł – do wykorzystania w dowolne dni/ 16 godzin + 3 drinki gratis

 

 

 

Wypożyczenia lokalu:

              *możliwe w dni: poniedziałek-czwartek
              *liczba uczestników: max. 32 osoby
              * czas: 4-8h
              *koszt: 2000zł/4h
              + gratis piwo/1 osoba
              *czas składania rezerwacji: 2 tygodnie przed terminem

Ulgi i rabaty:

*zakup 3 godzin na kręgielni – 4 godzina 50% taniej
              * Złotej Karty Klienta: 100zł/3 miesiące – co druga godzina 20% taniej/poniedziałek-czwartek
              *studenci po okazaniu ważnej legitymacji, wypożyczenie torów w dniach                              poniedziałek-czwartek o 1,50zł mniej

 

5.2. Kampania medialna

Kampania reklamowa zakłada promocję poszczegó...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •