Bez pieczenia, gotowanie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Bez pieczenia:
Kokosowe trufelki (czyli coś na wypracowanie sobie okrągłości gdzieniegdzie)
150g masła
Szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałowych
20 i ½ szklanki mleka w proszku
3 łyżki czekolady
Garść wiórków kokosowych (do dekoracji)
Przygotowanie:
1) 50g masła stopić, wrzucić wiórki kokosowe i płatki migdałowe, lekko zrumienić na złoty kolor
2) 100 g masła zmiksować z cukrem, 3 łyżkami czekolady , mlekiem w proszku, połączyć ze składnikami z punkt 1
3) rękami moczonymi zimnej wodzie formować kuleczki, obtaczać je w czekoladzie ( kakao) i kokosie
4) wstawić na chwile do lodówki
5 do masy można dodać łyżkę alkoholu: rumu, lub dodać aromatu rumowego.
Ciasto rafaello
½ l kremówki (zimnej z lodówki)
2 „Śnieżki’do ubijania śmietany
2 białe czekolady
20 dkg kokosu
2 łyżeczki żelatyny
Ciemny spód (ładniej wygląda) do tortu nasączony lekko 2 łyżkami gorącej wody+ 2 łyżki cukru+ zapach np. waniliowy
- zagotować wrzątek, który przyda się do zrobienia spracowanej gosposi herbaty, ale nie tylko!
- kremówkę ubić na bitą śmietanę razem ze „Śnieżkami” (uwaga! Bardzo zwiększa objętość)
- w małym garnuszku najpierw 2-3 łyżki wody a potem na małym płomyczku dodać pokruszoną na drobne kawałeczki czekoladę, mieszać (pilnować bo lubi się przypalać!!!) i rozpuścić, niech lekko ostygnie, ale nie stężeje!!!! (gdyby stężała to ponownie rozpuścić na małym ogniu!)
- w 2-3 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę (pilnować bo lubi się przypalać!!!) , niech lekko ostygnie, ale nie stężeje!!!!
- do ubitej śmietany dodać kokos, żelatynę i czekoladę, wymieszać – może nawet lepiej ręcznie by piana nie opadła
- Taką tężejącą masę wyłożyć na (najlepiej ciemny) spód tortowy
- Z wierzchu posypać b. mocno kokosem lub płatkami migdałów
- Odstawić do lodówki
Ciasto koksowo-rodzynkowe
- - gotowy spód biszkoptowy
- ½ l kremówki
- 30 dkg kokosu
- 15 dkg cukru pudru
- 10 dkg rodzynek (może być więcej)
Do kremówki wsypać wiórki kokosowe i rodzynki i zostawić najlepiej na noc do napęcznienia, na drugi dzień wyłożyć na spód przygotowany:
Biszkopt lekko nasączyć ( np. tak 2 łyżki gorącej wody+2 łyżki migdałowego zapachu+ 1 łyżka gorzałki, restę gorzałki wypić, ale niekoniecznie w czasie robienia ciasta!, lepiej po..!)), posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie).
Z wierzchu posypać wg uznania:
wiórkami kokosowymi lub
czekoladą lub
wiórkami migdałowymi
wstawić na trochę do lodówki
Bananowiec
Kupić
Biszkopty (może też być jasny spód biszkoptowy w razie braku biszkoptów ale wtedy „namaczać” go galaretką bardzo mocno! po włożeniu do docelowej tortownicy)
4 banany
Krem do Karpatki
Masło roślinne
Biszkopty maczać delikatnie na króciutko (bo się rozpadną) w roztopionej żółtej galaretce (najlepiej zrobionej z połowy ilości wody) i zaraz kłaść na formę (bo się rozlecą)
Przygotować masę – proponuję zrobić tę kupioną ze sklepu do Karpatki- jest taka super łatwa bez paprania (chyba różowe opakowanie) na koniec dodać można do zmiksowania rozgniecione 2 banany, pokroić 2 banany w plasterki ułożyć na masie. Wszystko zalać tężejącą żółta galaretka (najlepiej zrobiona z połowy ilości wody). Do lodówki! Jak stężeją można spałaszować!
Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Składniki:25 dag serka mascarpone
paczka biszkoptów - dowolny kształt
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
kakao
1 gorzka czekolada
do nasączenia : mocna zaparzona kawa rozpuszczalna (filiżanka) i likier np. czekoladowy lub po prostu wódka/rum/spirytus - około 3 łyżki na filiżankę.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, z białek ubijamy pianę, żółtka mieszamy z serkiem (można użyć miksera ale uważnie bo ubijając za długo masa może się zważyć) a następnie z pianą.
Czekoladę tarkujemy na drobnych oczkach.
W salaterce układamy:
3 biszkopty nasączone kawa i likierem
masę
tartą czekoladę
kakao
Kładziemy na to drugą warstwę w identycznej kolejności.
Deser wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki. Przed podaniem można położyć na wierzch np. owoce malin.
Podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia a jedynie przygotowania deseru.
Tiramisu w pucharkach
Składniki na 4 porcje
mascarpone 400 g
4 jajka
4 łyżki cukru
biszkopty podłużne
kakao do posypania
potarta gorzka czekolada
miseczka mocnej kawy
2 łyżki amaretto
1. Rozdzielamy białko od żółtek - najlepiej najpierw ubić białka (dodając szczyptę soli - łatwiej ubić na sztywną pianę).
2.Do żółtek dodajemy 4 łyżki cukru. Miksujemy aż do uzyskania białej masy.
3.Do masy z żółtek dodajemy powoli serek mascarpone (może być również inny twarożek, ricotta jest dobra, lżejsza, z polskich "mój ulubiony"). Całość mieszamy na gładką masę.
4.Następnie powoli dodajemy białko i powoli mieszamy, żeby nie stracić objętości białka.
5.Do pucharków na dno dajemy namoczone w kawie z amaretto biszkopty. Przekładamy warstwą kremu, posypujemy startą czekoladą. Następnie znowu biszkopty zamoczone w kawie, krem. Wierzch posypać kakao.
Rafaello Elle - bez pieczenia pycha
Składniki
Przepis
· 2 opakowania krakersów
· 2 opakowania po 100g wiórków kokosowych
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki mąki pszennej
· 1 litr mleka
· 5 żółtek
· 1/2 kostki masła
· 1 szklanka cukru
· 1 cukier waniliowy
Z litra mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, czasem mieszając.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i dodać do tego szklankę mleka i obie mąki. Zmixować i dodać to do gotującego się mleka. Bardzo intensywnie mieszać, aż powstanie budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Na spodzie sporego naczynia (nie blachy - blacha przesiąka ciasto zapachem) ułozyć pierwszą warstwę krakersów.
Po wystudzeniu masy dodać do niej 1/2 kostki masła i zmixować na jednolitą masę. Wsypać 11/2 paczki wiórków (1/2 zostaje na wierzch), zmixować ponownie.
Przekładać masę warstwami - krakersy/masa tak, aby na wierzchu była masa. Posypać górę pozostałymi wiórkami.
Smacznego!
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe i bardzo smaczne - u mnie nie wytrzymuje 1 dnia - zaraz znika :)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
-
Pokrewne
- Index
- Betty Crocker Cookbook, Gotowanie
- Bez pieczenia, cos dla ciałka czyli kulinaria
- Bez pieczenia(1), gotowanie
- Biblio, Brandstaetter Roman
- Beija-Flor (Ernest Nazareth), ---NUTY---, SPANISH
- Bezpiecznie ćwiczenia dla otyłych, Mix, aerobik i nie tylko
- Bitwa pod Raszynem 1809, Bitwy i Wojny
- Bimba foi Bimba ĂŠ considerado, ŚPIEWNIK, teksty piosenek
- Biofizyka (2),
- Beginning ASP.NET 2.0 Databases Beta Preview, Wrox Press
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- eregalik.keep.pl