Bez czarny x, Zdrowie - zioła

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

W kwiatach bzu czarnego znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, garbniki, saponiny, związki triterpenowe, kwasy polifenolowe (kawowy i chlorogenowy) oraz sole mineralne. Dlatego syrop z niego polecany jest dzieciom jako środek wzmacniający, zapobiegający infekcjom, przeciwzapalny, napotny, przeciwbólowy a nawet oczyszczający i lekko przeczyszczający.
Poza kwiatami lecznicze działanie mają także owoce bzu czarnego. Jeśli więc nie zdążycie z zebraniem kwiatów - możecie poczekać aż owoce dojrzeją i z dojrzałych wykonać syrop dla dziecka.

Bez czarny stosowany jest przede wszystkim w przeziębieniach, przy grypie, zapaleniu migdałków, anginie i innych chorobach, przy których występuje gorączka. Ze względu na działanie moczopędne zalecany również jako środek wspomagający leczenie zakażeń dróg moczowych.
Przeczyszczające działanie owoców bzu wykorzystywane jest przy zaparciach, natomiast właściwości przeciwbólowe sprawiają, że można nim łagodzić ból zębów czy głowy.

Przyrządzanie syropu z bzu czarnego wymaga jednak pewnej wiedzy z dziedziny ziołolecznictwa. Wszystkie części krzewu zawierają bowiem toksyczny składnik – sambunigrynę, która powoduje nudności i wymioty. Toksyna ta ulega jednak łatwo rozkładowi podczas suszenia i gotowania, dlatego zawsze należy bez czarny poddać obróbce neutralizującej szkodliwą substancję i nigdy nie spożywać rośliny na surowo.
Przygotowanie domowego syropu z kwiatów czarnego bzu nie jest trudne. Na początek należy znaleźć okazały krzew bzu – z dala od ruchliwych ulic. Kwiatostany zrywamy, gdy są już w pełni rozwinięte, najlepiej w suchy, słoneczny dzień.

Syrop z kwiatów bzu czarnego
30 kwiatków (całych baldachimów) bzu,
1 kg cukru,
1 l wody,
1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem. Kwiaty opłukujemy i delikatnie osuszamy, usuwając ewentualne owady. Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalewamy kwiaty. Pozostawiamy na około 20 godzin, po czym przecedzamy. Całość musimy teraz zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 15-30 minut. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu.

Dżem truskawkowo-bzowy
1 kg truskawek,
ok. 1 kg cukru żelującego,
3-4 kwiatostany bzu czarnego,
Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na połówki, zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok dodać poskubane na kawałki kwiatostany dzikiego bzu. Gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i zakręcić, ewentualnie pasteryzować. Odwrócić do góry dnem.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •