Bez czarny, Rolnictwo

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Bez czarny

[]

Z Wikipedii

Skocz do: ,

Bez czarny


Bez czarny Sambucus nigra

wg

bez czarny

Nazwa systematyczna

Sambucus nigra

1753

Bez czarny (Sambucus nigra ) – z rodziny . Inne zwyczajowe nazwy: bez lekarski, bez apteczny, bez biały, bez pospolity, holunder, bzowina, hyćka, hyczka. W innych systematykach zaliczany do rodziny lub . Występuje w stanie dzikim w , północnej , na i w . W spotykany na całym obszarze kraju do wysokości 1100 m n.p.m.

Spis treści

[

·        

·        

·        

·        

o       

Charakterystyka []

Kwitnący krzew bzu

Kwiaty bzu

Owoce bzu

Pokrój

Zazwyczaj wysoki krzew, rzadko o pokroju drzewiastym do wysokości 6 m.

Młoda jest zielonawoszarawa. Z wiekiem staje się szara i spękana. Cechą charakterystyczną jest to, że gałązki w środku są wypełnione , lekkim rdzeniem.

Liście są nieparzysto-pierzastozłożone, o długości do 30 cm, złożone z 5-7 naprzeciwległych, eliptycznych , z wierzchu , od spodu jasne, ostro piłkowane. Po roztarciu nieprzyjemnie pachnące.

lub kremowe o średnicy około 5 mm, o mdłym , zebrane w , pięciołatkowe i z tyloma oraz jednym . Kwitnie od do .

, mięsiste , lśniące i soczyste o średnicy 6 do 15 mm. Początkowo zielone, potem czerwieniejące, aby w końcowej fazie nabrać czarnofioletowego koloru. Owoce dojrzewają w i .

Biotop

Porasta nieużytki i zręby leśne. Preferuje miejsce nasłonecznione i wilgotne, np. na ruinach zabudowań. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych dla All. , .

Zastosowanie []

Kwiaty bzu

·         :

o        są kwiaty (Flos sambuci) i dojrzałe () owoce (Fructus sambuci), rzadko liście i kora. Wszystkie części rośliny zawierają toksyczny składnik zwany . Składnik ten po spożyciu jest rozkładany do , co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi, co pozwala na stosowanie.

o        Zawiera: kwiaty dzikiego bzu zawierają , , związki , , , i , glikozydy cyjanogenne, saponiny triterpenowe, flawonoidy (, , ), garbniki. Owoce zawierają witaminy (, B1, B2, i J), antocyjany, , garbniki, glikozydy cyjanogenne (sambunigryna), pektyny, kwasy organiczne (octowy, jabłkowy, walerianowy, winowy i benzoesowy).

o        Działanie: kwiaty działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, wzmacniająco na naczynia krwionośne (zmniejsza kruchość ). Zewnętrznie ma zastosowanie do przemywań w stanach zapalnych oczu i gardła. Owoce działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie, napotnie, przeciwbólowo, odtruwająco. W medycynie ludowej stosowany jako środek przeciw przeziębieniom, np. w postaci z owoców lub .

o        Zbiór i suszenie: Kwiaty zbiera się w dzień słoneczny, gdy rozkwitną, lecz nie przekwitają. Należy unikać zbierania surowca przegniłego lub wyschniętego (zbrązowiałe), gdyż powoduje on gnicie pozostałego surowca przy suszeniu. Kwiaty ścina się całymi baldachami, a następnie w domu odłuskuje od szypułek po wysuszeniu lub przed (lepiej przed). Najlepiej suszyć w miejscu suchym, cienką warstwą, temperatura nie większa niż 35 stopni Celsjusza. Dobry surowiec nie może się zaparzyć i ma kolor białawo-żółty (brązowy należy odrzucać już podczas suszenia). Owoce najlepiej zbierać po deszczowym dniu, ale w słoneczny dzień, kiedy są w większości w pełni dojrzałe (mają kolor czarnofioletowy). Odrzuca się zielone i niedojrzałe, gdyż zawierają duże ilości sambunigryny.

Przyrządzanie []

Dojrzałe owoce bzu

Nalewka z owoców bzu czarnego

500 g owoców bzu czarnego zalewamy 1 szklanką wódki i odstawiamy na 7 dni. Następnie wyciskamy przez płótno. Zażywa się po 40-50 kropli na szklankę herbaty, trzy razy dziennie jako środek w chorobach przeziębieniowych (napotny i wzmacniający).

Syrop z owoców bzu czarnego...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •