Bellini, ▼ Drinki ▼
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
BELLINI¯¯¯¯¯¯¯Historia koktajlu Bellini sięga 1948 roku. Tego to roku, gdy świat zachłystywał się pokojem i byłpełen nowych perspektyw, na niedługo po zakończeniu drugiej wojny światowej, a ogólnaatmosfera sprzyjała świętowaniu i na nowo odkrywanym małym przyjemnościomdoczesnym - barman z Harry's Bar w Wenecji stworzył tego już klasyka wśróddrinków – koktajl Bellini.Stałymi bywalcami weneckiego Harry's Bar byli między innymi: Ernest Hemingway, Sinclair Lewisczy Orson Welles. To oni byli pierwszymi degustatorami i wielbicielami tego pysznego koktajlu.Bellini niewątpliwie potrafi sprawić radość naszym kubkom smakowym i przy okazji wprawić wszampański nastrój. Z całą pewnością do perfekcji opanował sztukę sprawiania przyjemności.Dzisiaj należy do najbardziej znanych włoskich drinków w świecie.Został ochrzczony nazwiskiem artysty malarza - Giovanni'ego Bellini.Bellini składa się z soku z białych brzoskwini, białego, musującego i wytrawnegowina „Prosecco”, a swój delikatny, różowy kolor zawdzięcza dodatkowi soku z malin lub wiśni.Koktajl ten, zgodnie z tradycją pije się w klasycznym kieliszku do martini – na wysokiej nóżce io kształcie odwróconego stożka lub w kieliszku do szampana o wydłużonym, smukłym kształcie.Przygotuj ten pyszny i elegancki drink na przyjęciu w twoim domu, a na pewno zachwyciszswoich gości.Wino „Prosecco” – włoskie wino musujące.Prosecco jest zawsze białe (jeśli zobaczycie gdzieś wersję różową, jest to mieszanka Proseccoz czerwonym szczepem Raboso). Na etykiecie może być napisane „frizzante” albo „spumante”,co oznacza sposób produkcji, intensywność musowania, ale nie ma drastycznego wpływu nasmak. Na smak najbardziej wpływa różnica między „brut” a „extra-dry”, czyli Proseccowytrawnym a ćwierćsłodkim. XD jest najbardziej klasycznym Prosecco, takim winem aniwytrawnym, ani deserowym, megaowocowym z wyraźną, ale niedominującą nutą słodyczy.Uwaga!W winie musującym „extra-dry” jest mylące, bo wcale nie oznacza wina „bardzo wytrawnego”,wręcz przeciwnie – oznacza wino z cukrem.Prosecco ma delikatny owocowy smak: gruszka, jabłko, trochę cytrusów, czasami pojawiająsię nuty kwiatowe, owocowego cukierka i galaretki. W smaku nie jest bardzo kwaskowate,choć wersja „brut” jest mocno wytrawna, z lekką goryczką. Extra-dry smakuje w połowie drogimiędzy winem półwytrawnym i półsłodkim, jak świeże owoce.Bąbelki w Prosecco są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. Ale wodróżnieniu od szampana, Cavy, Franciacorty i innych win produkowanych metodąszampańską (zwaną też klasyczną albo tradycyjną), Prosecco nie przechodzi fermentacji wbutelce, tylko w dużych zbiornikach, hermetycznie zamkniętych, żeby gaz się nie ulotnił, adopiero potem jest przelewane (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to tzw. metoda Charmataalbo „metodo Prosecco”. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowęmniej od „szampańskiego”.Pochodzi z regionu Veneto (Wenecja Euganejska) na północnym wschodzie Włoch.To przedgórze Alp, żyzne i zielone wzgórza. Najbliższym większym miastem jest Treviso anieopodal leży też Wenecja.Produkuje się je ze szczepu Prosecco, zwanego również Glera. (Obecnie Prosecco jestzastrzeżoną nazwą apelacji kontrolowanego pochodzenia, więc jeśli zasadzicie Prosecco wogródku, możecie nazywać je tylko Glera). W winach niemusujących ten dość neutralnyszczep wypada blado. Dopiero z bąbelkami robi się naprawdę pyszny.Dlaczedo się je pije, bo jest najtańszym wśród dobrych win musujących, jest lekkie,odświeżające, cudownie owocowe i po prostu pyszne! A badania naukowe dowiodły, że lekkigaz w winie wprowadza pijącego w stan euforyczny.W marketach kosztuje ok. 19–25 zł. Te wersje zapewnią nam przyzwoite bąbelki i trochęgruszkowego smaku. Za lepsze wersje od małych producentów w specjalistycznych sklepachwiniarskich, które tego smaku mają więcej, tak jak głębi i intensywności, trzeba zapłacić35–50 zł i z pewnością jest to lepszy wybór niż tania Cava albo crémant w tej samej cenie.A za Prosecco od najlepszych winiarzy – na etykiecie bardziej szczegółowe nazwyProsecco di Valdobbiàdene, Conegliano, Prosecco Superiore albo Cartizze(to jedno jedyne wzgórze, uważana za najlepsze w okolicy, wina zawsze ciut słodsze, alecudowne) – trzeba zapłacić ok. 70–120 zł.Prosecco najczęściej nie ma rocznika, jako wino robione metodą masową trzeba je wypić jaknajszybciej.Pić klasycznie i banalnie – na aperitif. Z domieszką soku ze świeżych brzoskwiń lub innychowoców – jako klasyczny wenecki koktajl Bellini (Puccini, itp.) idealny na popołudnie.Prosecco Brut używamy w takiej samej roli jak szampana i innych win musujących: do ostryg,owoców morza, sushi, białych ryb, a nawet do śledzia.Extra-dry jest genialnym partnerem do włoskiej szynki z melonem (jedno z najcudowniejszychpołączeń na planecie Ziemia), truskawek bez cukru i innych owoców, do galaretek albonawet do pączka. Wybornie smakuje solo dzięki połączeniu słodyczy z kwasową świeżością.Pamiętajmy o temperaturze! Najlepiej ok. 6–8 stopni C.Spaghetti al te verde, arance e missoltini – Luciano Tona (Vino in Villa 2010)Składniki:wino „Prosecco” (jako alternatywa może posłużyć wytrawny szampan)6 brzoskwiń,parę świeżych malin lub sok z malin.Przyrządzenie:Zmiksuj dokładnie brzoskwinie. Uwaga – nie obieraj ich ze skórki, a tylko wydrąż pestkę.Dodaj parę świeżych malin lub odrobinę malinowego soku – tak, aby drink nabrał lekkoróżowego koloru, nie przesadzaj z ilością soku.Koktajl zmieszaj w proporcjach ¼ owoców i ¾ białego wina lub szampana, dodaj odrobinęcukru i parę kropel soku z cytryny, zamieszaj, a następnie przelej do schłodzonego kieliszkado Martini lub podłużnego do szampana i już możesz delektować się swoim Belli.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
-
Pokrewne
- Index
- Bimber 2, Alkohole Drinki, Przepisy na dobrą wódeczkę
- Bingo (3-5 lat), MATEMATYKA DLA NAJMŁODSZYCH
- Bertram1930, DLA DUCHA
- Becnel Rexanne - Siostry, e-book
- Bigos staropolski I, BIGOSY
- Biesiada cz.1, nuty na keyboard i akordeon
- Berejczycy - Choinka, swiadkowie jehowy straznica
- Biuletyn IPN (60-61) 1-2 2006, 24.Biuletyn IPN
- Biskup Ryś wyjaśnia pojęcie nowej ewangelizacji, Nowa Ewangelizacja
- Bitwa pod Płowcami 1331, Bitwy i Wojny
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- anonymous17.opx.pl