Biała zupa rybna z pulpecikami , Z miesem

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki:

 

- 1 duża płoć

- 1 duży leszcz

- 2 średnie okonie lub karasie

- 2 cebule

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

- 1 liść laurowy

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 1/4 szkl. tartej bułki

- 1 jajko

- 1/2 szkl. Mleka

- 1 pęczek włoszczyzny

- 1 pęczek natki 1 poj. śmietany wiejskiej lub śmietany jogurtowej

 

Sposób przyrządzania:

 

Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ośćmi, ale ich nie wyrzucamy. Natkę drobno siekamy. Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i natkę. Formujemy maleńkie gałeczki.

 

Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ośćmi, zalewamy trzema litrami zimnej wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę. Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa.

 

Wywar wlewamy z powrotem do rondla, wkładamy doniego gałeczki rybne i gotujemy 20 minut. Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżce śmietany (najlepiej wiejskiej, bo się nie warzy), zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką.

 

Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki. Inna, równie smaczna wersja tej zupy może być podawana z lanymi lub kładzionymi kluseczkami, i z kawałkami rybiego mięsa zamiast gałek.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •