Bez pieczenia, gotowanie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

Bez pieczenia:

 

Kokosowe trufelki (czyli coś na wypracowanie sobie okrągłości gdzieniegdzie)

150g masła

Szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki płatków migdałowych

20 i ½ szklanki mleka w proszku

3 łyżki czekolady

Garść wiórków kokosowych (do dekoracji)

 

Przygotowanie:

1) 50g masła stopić, wrzucić wiórki kokosowe i płatki migdałowe, lekko zrumienić na złoty kolor

2) 100 g masła zmiksować z cukrem, 3  łyżkami czekolady , mlekiem w proszku, połączyć ze składnikami z punkt 1

3) rękami moczonymi  zimnej wodzie formować kuleczki, obtaczać je w czekoladzie ( kakao) i kokosie

4) wstawić na chwile do lodówki

5 do masy można dodać łyżkę alkoholu: rumu, lub dodać aromatu rumowego.

 

 

Ciasto rafaello

½ l kremówki (zimnej z lodówki)

2 „Śnieżki’do ubijania śmietany

2 białe czekolady

20 dkg kokosu

2 łyżeczki żelatyny

Ciemny spód (ładniej wygląda) do tortu nasączony lekko 2 łyżkami gorącej wody+ 2 łyżki cukru+ zapach np. waniliowy

 

-       zagotować wrzątek, który przyda się do zrobienia spracowanej gosposi herbaty, ale nie tylko!

-       kremówkę ubić na bitą śmietanę razem ze „Śnieżkami” (uwaga! Bardzo zwiększa objętość)

-       w małym garnuszku najpierw 2-3 łyżki wody a potem na małym płomyczku dodać pokruszoną na drobne kawałeczki czekoladę, mieszać (pilnować bo lubi się przypalać!!!)  i rozpuścić, niech lekko ostygnie, ale nie stężeje!!!! (gdyby stężała to ponownie rozpuścić na małym ogniu!)

-       w 2-3 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę (pilnować bo lubi się przypalać!!!)  , niech lekko ostygnie, ale nie stężeje!!!!

-       do ubitej  śmietany dodać kokos, żelatynę i czekoladę, wymieszać – może nawet lepiej ręcznie by piana nie opadła

-       Taką tężejącą masę wyłożyć na (najlepiej ciemny) spód tortowy

-       Z wierzchu posypać b. mocno kokosem lub płatkami migdałów

-       Odstawić do lodówki

 

Ciasto koksowo-rodzynkowe

-                               - gotowy spód biszkoptowy

-                               ½ l kremówki

-                               30 dkg kokosu

-                               15 dkg cukru pudru

-                               10 dkg rodzynek (może być więcej)

 

Do kremówki wsypać wiórki kokosowe i rodzynki i zostawić najlepiej na noc do napęcznienia, na drugi dzień wyłożyć na spód przygotowany:

Biszkopt lekko nasączyć ( np. tak 2 łyżki gorącej wody+2 łyżki migdałowego zapachu+ 1 łyżka gorzałki, restę gorzałki wypić, ale niekoniecznie w czasie robienia ciasta!, lepiej po..!)), posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie).

Z wierzchu posypać wg uznania:

wiórkami kokosowymi lub

czekoladą lub

wiórkami migdałowymi

wstawić na trochę do lodówki

 

Bananowiec

Kupić

Biszkopty (może też być jasny spód biszkoptowy w razie braku biszkoptów ale wtedy „namaczać” go galaretką bardzo mocno! po włożeniu do docelowej tortownicy)

4 banany

Krem do Karpatki

Masło roślinne

Biszkopty maczać delikatnie na króciutko (bo się rozpadną) w roztopionej żółtej galaretce (najlepiej zrobionej z połowy ilości wody) i zaraz kłaść na formę (bo się rozlecą)

Przygotować masę – proponuję zrobić tę kupioną ze sklepu do Karpatki- jest taka super łatwa bez paprania (chyba różowe opakowanie) na koniec dodać można do zmiksowania rozgniecione 2 banany, pokroić 2 banany w plasterki ułożyć na masie. Wszystko zalać tężejącą żółta galaretka (najlepiej zrobiona z połowy ilości wody). Do lodówki! Jak stężeją można spałaszować!

 

 

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

25 dag serka mascarpone
paczka biszkoptów - dowolny kształt
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
kakao
1 gorzka czekolada
do nasączenia : mocna zaparzona kawa rozpuszczalna (filiżanka) i likier np. czekoladowy lub po prostu wódka/rum/spirytus - około 3 łyżki na filiżankę.

Tiramisu w pucharkachSposób wykonania:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, z białek ubijamy pianę, żółtka mieszamy z serkiem (można użyć miksera ale uważnie bo ubijając za długo masa może się zważyć) a następnie z pianą.
Czekoladę tarkujemy na drobnych oczkach.
W salaterce układamy:
3 biszkopty nasączone kawa i likierem
masę
tartą czekoladę
kakao
Kładziemy na to drugą warstwę w identycznej kolejności.
Deser wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki. Przed podaniem można położyć na wierzch np. owoce malin.
Podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia a jedynie przygotowania deseru.

 

Tiramisu w pucharkach

Składniki na 4 porcje

mascarpone 400 g

4 jajka

4 łyżki cukru

biszkopty podłużne

kakao do posypania

potarta gorzka czekolada

miseczka mocnej kawy

2 łyżki amaretto

1. Rozdzielamy białko od żółtek - najlepiej najpierw ubić białka (dodając szczyptę soli - łatwiej ubić na sztywną pianę).

2.Do żółtek dodajemy 4 łyżki cukru. Miksujemy aż do uzyskania białej masy.

3.Do masy z żółtek dodajemy powoli serek mascarpone (może być również inny twarożek, ricotta jest dobra, lżejsza, z polskich "mój ulubiony"). Całość mieszamy na gładką masę.

4.Następnie powoli dodajemy białko i powoli mieszamy, żeby nie stracić objętości białka.

5.Do pucharków na dno dajemy namoczone w kawie z amaretto biszkopty. Przekładamy warstwą kremu, posypujemy startą czekoladą. Następnie znowu biszkopty zamoczone w kawie, krem. Wierzch posypać kakao.

 

Rafaello Elle - bez pieczenia pycha

Składniki

Przepis

·         2 opakowania krakersów

·         2 opakowania po 100g wiórków kokosowych

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3 łyżki mąki pszennej

·         1 litr mleka

·         5 żółtek

·         1/2 kostki masła

·         1 szklanka cukru

·         1 cukier waniliowy

Z litra mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, czasem mieszając.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i dodać do tego szklankę mleka i obie mąki. Zmixować i dodać to do gotującego się mleka. Bardzo intensywnie mieszać, aż powstanie budyń. Odstawić do wystygnięcia.
 Na spodzie sporego naczynia  (nie blachy - blacha przesiąka ciasto zapachem) ułozyć pierwszą warstwę krakersów.
Po wystudzeniu masy dodać do niej 1/2 kostki masła i zmixować na jednolitą masę. Wsypać 11/2 paczki wiórków (1/2 zostaje na wierzch), zmixować ponownie.
Przekładać masę warstwami - krakersy/masa tak, aby na wierzchu była masa. Posypać górę pozostałymi wiórkami.

Smacznego!


Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe i bardzo smaczne - u mnie nie wytrzymuje 1 dnia - zaraz znika :)

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • braseria.xlx.pl
  •